Whiskey
Whisky nápoj historicky velmi oblíbený a převážně spojován s úspěchem a mocí. Za kolébku tohoto nápoje lze považovat Irsko, odkud pochází i původní název whiskey. Whisky byla původně považována za nápoj chudoby, ovšem netrvalo dlouho a její chuť ocenili i ve vyšších vrstvách, dnes si tento nápoj vychutnáváme po celém světě. Dodnes se proto s originálním názvem whiskey setkáte jen u irské whiskey a whiskey z USA. Tvar whisky je používán pro destiláty ze Skotska, Walesu, Kanady a Japonska.
Pro výrobu dobré whisky potřebujeme tři základní suroviny, s jejichž kvalitou roste a padá kvalita whisky. Těmito surovinami jsou voda, kvasinky a ječmen. Ten prochází výrobou, která mimo jiné zahrnuje i sušení zrn nad kouřem z hořící rašeliny a dvou, někdy i trojnásobnou destilaci. Konečnou chuť a barvu whisky nabude až po několika letech zrání v dubových sudech. Tato trojice se týká hlavně skotských a irských whiskey. Například pro výrobu americké whiskey bývá použito více jak 50% kukuřice. Kanadské whisky jsou zase nejčastěji vyráběné převážně z žita.
" Save water drink whisky. "