Rum
Rum je alkoholický nápoj vyráběn z cukrové třtiny, přesněji z melasy neboli šťávy z cukrové třtiny, která se nechá fermentovat a poté se destiluje. Vytváří se tím čistý bílý destilát, který se zpravidla poté uloží do dubových sudů, kde zraje.
Většina světové produkce rumu se soustřeďuje v oblasti Karibiku a střední Ameriky, ale vyrábí se i v Indii, Filipínách, Jižní Africe, USA, Evropě, Austrálii. Rum je často spojován s námořnictvím a není to jen kvůli jeho původu z přímořských oblastí, v Britském královském námořnictví ho námořníci často pili v kombinaci s vodou jako grog a piráti si z něj připravovali nápoj zvaný bumbo, kombinace vody, tmavého rumu, skořice a muškátového oříšku, v modernějším pojetí se přidává i šťáva z citrusů.
Vznik slova může být různý. Někdo věří, že pochází z botanického názvu cukrové třtiny Saccharum officinarum (z té se vyrábí), někdo zase, že je název odvozen od plantážníků na Barbadosu, kterým se říká Rumbullion. Další možností je vznik z anglického slova rumbellion neboli „velký ruch“.
Existují různé druhy rumu:
Světlé rumy (bílé) se po vyzrávání filtrují, aby se odstranilo zabarvení.
Zlaté rumy mívaly svoji barvu ze sudů. To už dnes tak není. Dobarvují se karamelem nebo jinými barvivy.
Tmavé rumy zrají delší dobu. Jejich aroma je také o to výraznější.
Ochucené rumy mají přidanou určitou příchuť. Například kokos, mango nebo citrusy.
" Čaj Rum Bum."